Wat is HypnoBirthing?

HypnoBirthing® is een ontspannen en stress-vrije methode die gebaseerd is op het feit dat alle baby’s op een zachte, kalme en liefdevolle manier geboren zouden moeten worden.

De nadruk ligt op zwangerschap en geboorte , maar ook op prenataal ouderschap en het bewustzijn van de ongeboren baby. Het is een zorgvuldig doordacht maar eenvoudig te leren programma om moeders te helpen herinneren aan de eenvoud van geboorte.


Rust
Privacy
Vertrouwen
Kennis

 

Het uitgangspunt van HypnoBirthing® is dat 95% van de geboortes geen medische interventies nodig heeft. Het lichaam van de moeder en de baby weten van nature wat ze tijdens het geboorteproces moeten doen. Er zijn dus ook geen moeilijke oefeningen nodig om je voor te bereiden op een kalme, vredige en comfortabele geboorte.

HypnoBirthing® leert zwangeren te vertrouwen op de natuurlijke manier van baren, te ontspannen en hun lichaam te laten doen waar ze voor bedoeld is. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen worden gedachten geprogrammeerd en het lichaam voorbereid op een gemakkelijke geboorte. Wanneer het aankomt op programmering en conditionering is teveel afwisseling niet altijd goed. Herhaling geeft het beste resultaat.

“You cannot stop the waves, but you can learn how to surf”.

HypnoBirthing® is niet alleen een techniek maar ook een filosofie. Deze filosofie is mede gebaseerd op het boek “Moeder worden zonder vrees” (Childbirth without fear) van Dr Grantly Dick Read.

HypnoBirthing® leert je dat, als angst, spanning en medische complicaties geen deel uitmaken van het geboorteproces, ondraaglijke pijn geen onderdeel hoeft te zijn van de geboorte.

Marie F. Mongan
Marie F. Mongan (Founder HypnoBirthing the Mongan Method)

“We believe that every woman has within her the power to call upon her natural instincts to bring about the best possible birthing for her baby and herself”

Marie F. Mongan

Gecertificeerde HypnoBirthing® docenten leren met succes vrouwen en hun geboortepartner te vertrouwen in het geboorteproces en angsten en beperkende gedachten los te laten. HypnoBirthing® docenten zijn te vinden in 40 landen over de hele wereld.

Deze informatie komt van hypnobirthing-nederland.nl.

 

10 positieve effecten van HypnoBirthing®

1. Het doorbreekt het Angst-Spanning-Pijn Syndroom voor, tijdens en na de geboorte.

2. Het verkleint, en elimineert in veel gevallen, de noodzaak van chemische verdoving, inknippen en andere ingrepen.

3. Vermindert de kans op uitputting tijdens het geboorteproces. De moeder blijft fris en energiek terwijl ze haar kind ter wereld brengt.

4. Het verkort de verdunning- en openingsfase van de baarmoeder met enige uren. Het stelt de moeder in staat om de natuurlijke impulsen van haar lichaam te volgen en haar baby naar beneden te ademen tot het hoofdje zichtbaar is i.p.v. langdurig en uitputtend te moeten persen. Het vermindert de kans op beschadiging van de bekkenbodem.

5. Het zorgt voor binding tussen moeder, baby en geboortepartner voor, tijdens en na de prachtige ervaring van de geboorte.

6. De geboortepartner maakt deel uit van de geboorte en is niet alleen maar toeschouwer.

7. De speciale technieken helpen postnatale ongemakken en ‘baby blues’ te voorkomen.

8. Baby’s passen zich makkelijker aan en zijn gelukkiger, wat resulteert in een beter eet- en slaapgedrag.

9. De moeder heeft minder kans op hyperventilatie als gevolg van oppervlakkige ademhaling.

10. De geboorte wordt weer de veilige, mooie en vredige ervaring zoals de natuur die bedoeld heeft.